Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

2 A B C Cs D E Egyéb F G H I J K L M N Ny O P q R S Sz T U V W X y Z Á

Hyperlipidemia jelentése

Szófaj: főnév

Jelentése:

  1. A hyperlipidemia olyan állapot, amelyet a vérben lévő zsírok (lipidek) túlzott mennyisége jellemez. Ezek a zsírok közé tartozik a koleszterin és a trigliceridek, amelyek fontos szerepet játszanak a test számos biológiai funkciójában, de túlzott mennyiségben egészségügyi problémákhoz vezethetnek, például szívbetegségekhez.

Források:

www.dictionary.com

Jelentése példamondatokkal

  • A hyperlipidemia kezelése általában diétával, testmozgással és gyógyszeres kezeléssel történik annak érdekében, hogy a koleszterinszintet a normális tartományban tartsuk.

Eredete

A „hyperlipidemia” szó a görög „hyper-” előtagból származik, melynek jelentése „túl”, „felett” és a „lipid” szóból, amely zsírokat jelent, valamint a „-emia” végződésből, ami a vér állapotára utal. Az orvosi terminológiában az 1960-as években vált széles körben használt kifejezéssé.

Történeti és kulturális vonatkozás

A hyperlipidemia felismerése és kezelése a modern orvostudomány fejlődésével vált kiemelten fontossá, különösen a 20. század második felében, amikor a szív- és érrendszeri betegségek széles körben elterjedtek az iparosodott országokban. Az emelkedett koleszterinszint és annak egészségügyi következményei a modern étrend és életmód tükrében állnak a figyelem középpontjában a táplálkozástudomány és a preventív orvoslás területén.

Gyakori tévhitek és helytelen használat

A hyperlipidemia jelentése gyakran félreérthető, mivel sokan azt hiszik, hogy ez egy különálló betegség, pedig valójában egy olyan állapot, amely a vér emelkedett zsírszintjeire utal. Azt is néha tévesen gondolják, hogy csak túlsúlyos embereknél fordulhat elő, holott genetikai tényezők és más egészségügyi állapotok, mint például a cukorbetegség is okozhatják.

Összehasonlítás és kontraszt

A hyperlipidemia összehasonlítható más anyagcserezavarokkal, mint például a hyperglykaemia (emelkedett vércukorszint). Míg a hyperlipidemia a zsírokra, addig a hyperglykaemia a glükóz szintjére koncentrál. Mindkettő komoly egészségügyi kockázatokat jelenthet, de különböző módon befolyásolja a szervezetet, és különböző kezelési stratégiákat igényel.

Példák összehasonlításra:

  • A hyperlipidemia olyan, mint a magas vérnyomás (hypertensio); mindkettő krónikus állapot, amely kezeletlenül komoly szövődményekhez vezethet.
  • Míg a hyperlipidemia a koleszterin- és trigliceridszinteket érinti, a cukorbetegségnél a glükóz anyagcseréje van zavarban.

Szó család és rokon értelmű kifejezések:

  • Hypercholesterolemia – a vér emelkedett koleszterinszintje
  • Hypertriglyceridemia – a vér emelkedett trigliceridszintje
  • Lipid anyagcserezavarok – általános kifejezés, amely magában foglalja a különböző lipidprofilzavarokat

Szinonimák:

  • Zsíranyagcsere zavar
  • Lipid rendellenesség

Ellentéte

  • Normolipidemia – a vér normális zsírszintje

Gyakorlati használat különböző kontextusokban

A „hyperlipidemia” orvosi kifejezés, amely a vérben található lipidek (zsírok), mint például a koleszterin és a trigliceridek, magas szintjét jelenti. Gyakori betegség, amely szoros összefüggésben van a szívbetegségekkel és a szívroham kockázatával. Az orvosok általában vérvizsgálatokkal diagnosztizálják, és gyakran életmódbeli változtatásokat, diétát, valamint gyógyszeres kezelést javasolnak a kezelésére. A kardiológiában és a belgyógyászatban ez a kifejezés rendkívül gyakran előfordul, hiszen a vérzsírok szintjének kontrollálása alapvető fontosságú a kardiovaszkuláris egészség megőrzése szempontjából.

Érdekesség:

Érdekesség, hogy a „hyperlipidemia” szorosan kötődik a modern életmódhoz, amely gyakran magas zsír- és cukortartalmú étrenden, valamint ülő életvitelen alapul. Ez a szakértők szerint jelentősen hozzájárul a globális egészségügyi problémák növekedéséhez. Az egyes kultúrák étrendi szokásai is befolyásolhatják a hyperlipidemia előfordulási gyakoriságát; például a mediterrán diéta követőinél alacsonyabb a szív-érrendszeri betegségek kockázata, köszönhetően a magas zöldség, gyümölcs, hal és egészséges zsírok fogyasztásának.

Hibát találtál? Segíts nekünk javítani – jelentsd be itt egyszerűen!